Dünya Arı Günü
Dünya Arı Günü

Dünya Arı Günü

Zar kanatlılar takımının kıymetli temsilcileri… Çoğu zaman korkarız. Zaman zaman alerjik reaksiyonlar ile karşılaştığımız güzide canlılar… Çalışkanlığın sembolü… Aslında birçok açıdan daha fazla tanımaya ihtiyacımız var.

Bizim açımızdan en büyük özellikleri biyoçeşitliliğin korumaları hatta artırmalarıdır. Tozlaşma sırasında arıya ihtiyaç duymayan bitki son derece sınırlıdır. Gıda olarak tükettiğimiz yüze yakın bitkinin %77 sinin tozlaşma ve türünün devamlılığı için arılar gereklidir. Bu yüzden gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşırlar. Hatta Ünlü Fizikçi Albert Einstein arılar olmadan dünyada yaşamın en fazla 4 yıl süreceğini söylemiştir.

Diğer yandan doğrudan kendi ürettikleri gıda olarak bal, arı sütü, propolis gibi ürünler, tıbbi olarak da değer taşır. 1 yaş altı ve şeker hastalığı olanlar dışında antiseptik ve antiinflamatuar özellikleri nedeniyle tüketilmesi tavsiye edilir.

Psikolojik açıdan da önemli bir davranış kalıpları nedeniyle önem taşırlar. Alturizm, Türkçesi özgeciliğin önemli örneklerini sunarlar. Türlerinin devamı için, erkek arılar diğer işgalcileriden ana ve dişi arıları korumak üzere savunma sırasında ölebilirler. Kovan sağlığı ve sürdürülebilmesi için bal üretimi konusunda yoğun mesai harcarlar.

Wasp attack.jpg

Organizasyonel açıdansa kovanlar inanılmaz hiyerarşi, eşgüdüm, iletişim ve alışveriş örneği gösterirler. Bilgi paylaşımı olur, anlaşırlar. Dans ederek yeni çiçek bölgelerini, su kaynaklarını ve oluşacak koloniler konusunda uzlaşırlar.

Son olarak da aslında insandan korkarlar. Tehlike görmedikleri sürece sokmazlar, görseler bile arı sokması savunmanın son aşamasıdır. Yarattığımız hava kirliliği ve tarım ilaçları yüzünden, bizi her an tehlike olarak görmeleri de, pek de beklenmeyen bir sonuç değildir.

Bu nedenle; onlar için bile değil, kendi gıda güvenliğimiz için evinizde arı olursa, öldürmek nedeniyle çıkmasını sağlayın.

İlhamla andığımız bir başka Mayıs günü, Dünya Arı Günü kutlu olsun.